UEFISCDI a organizat workshop-ul de descoperire antreprenoriala „AGRIFOOD”,
miercuri, 25 aprilie 2018, la hotel Belvedere, Brăila.
Actori din mediul de afaceri, academic și din administrația publică din regiunea Sud-Est au identificat, printr-o procedură participativă și iterativă, nișe de piață în domeniul Agroalimentar, care au o dinamică (europeană) promițătoare, pentru care există premise bune de start în regiune și un ecosistem de actori real interesați.
În esență, miza workshop-ului de descoperire antreprenorială în domeniul Agroalimentar a însemnat completarea acestei aspirații: “
În 10 ani, regiunea Sud-Est va fi în topul furnizorilor europeni de…”
Printre aspirațiile propuse de participanți :
- furnizarea de pește (sturion) cu valoare economică ridicată produs în sisteme intensive;
- valorificarea deșeurilor agricole în obținerea unor materiale compozite cu aplicații diverse (ex. ambalaje biodegradabile, biofertilizatori, ghivece pentru răsaduri de plante etc);
- furnizarea de orez pe piața europeană;
- export de produse alimentare ecologice, utilizând tehnologii de tip blockchain/big data/IoT în sisteme de certificare avansate.
Evenimentul face parte din proiectul „Dezvoltarea Capacităţii Administrative a Ministerului Cercetării şi Inovării de implementare a unor acţiuni stabilite în Strategia Naţională de Cercetare, Dezvoltare Tehnologică şi Inovare 2014-2020” – SIPOCA 27, în cadrul căruia UEFISCDI implementeaza acţiunile asumate de România faţă de Comisia Europeană, referitoare la actualizarea Strategiei de Specializare Inteligentă.