Poza news consultare discutii

Implicarea cetăţenilor aduce o contribuţie unică la definirea unor priorităţi de cercetare mai apropiate de societate

CIMULACT (Citizen and Multi-Actor Consultation on Horizon 2020) este un proiect european în care sunt implicate organizaţii din 30 de state, inclusiv România. Scopul său este de a contribui la definirea agendei de cercetare europene printr-un proces de consultare cu participare largă. Analiza comparativă a subiectelor de cercetare definite de cetăţeni în cadrul proiectului CIMULACT şi, respectiv, de experţi implicaţi în analize de foresight arată că participarea cetăţenilor aduce cu sine o perspectivă holistă, mai apropiată de societate. Aceasta este prezentă în mai mică măsură sau lipseşte complet din studiile realizate de experţi. Rezultatul comparaţiei arată că avem nevoie de o participare mai extinsă atunci când se iau decizii asupra direcţiilor de politici şi a agendei publice.

Atunci când contribuie la politicile de cercetare, experţii tind să pună accentul mai curând pe evoluţiile tehnologice, în timp ce cetăţenii se orientează către valori umane sau centrate pe comunitate. Aceasta este concluzia principală unui studiu sistematic care a comparat rapoarte alcătuite de experţi cu 46 de teme de cercetare elaborate de cetăţeni în cadrul proiecului participativ CIMULACT.

Cele 46 de propuneri au fost comparate prin metode de analiză cantitative şi calitative cu 16 rapoarte de foresight prin care experţii au contribuit la procesul de construcţie a Programelor Cadru pentru cercetare 8/9 (FP8/FP9).

Aaron Rosa, partener în CIMULACT şi principalul autor al raportului, arată că temele de cercetare din cadrul acestui proiect au fost, în general, bine reprezentate şi în rândul rapoartelor elaborate de experţi. Cu toate acestea, în timp ce experţii se concentrează asupra aspectelor economice şi tehnice, cetăţenii preferă perspective mai apropiate de fiinţa umană şi de societate.

„Temele de cercetare elaborate în CIMULACT combină fiecare tendinţă, factor sau tehnologie cu o perspectivă umană asupra impactului social. Acest lucru nu poate fi subliniat îndeajuns,” spune Rosa.

Analiza comparativă indică diferenţele clare dintre conţinutul şi intenţiile CIMULACT şi rapoartele de foresight elaborate de experţi, punând în evidenţă, conform lui Rosa, importanţa includerii unor metodologii bazate atât pe expertiză, cât şi pe participarea cetăţenească, în procesul de propunere a politicilor de cercetare:

„Experţii şi cetăţenii se apropie de provocările sociale din unghiuri diferite, fără ca unul să fie superior celuilalt – cele două sunt simbiotice!”

Raportul poate fi citit integral la adresa:
http://www.cimulact.eu/wp-content/uploads/2018/04/D5.2_Report-on-comparison-expert-oriented-foresight-studies-compressed.pdf

      
Contact: info@cimulact.eu
Știri asociate:
12 Apr 2024

Info Day Horizon Europe WIDERA

În data de 22 aprilie 2024 va avea loc Horizon Europe Info-day WIDERA eveniment dedicat prezentării oportunităților de finanțare pe care l...

29 Feb 2024

Innovation Labs: Apel pentru înscrierea într-un program de pre-accelerare de business a proiectelor de cercetare

Ai un proiect de cercetare finanțat de UEFISCDI sau din alte fonduri publice sau private și vrei ...

Versiunea anterioară a site-ului poate fi accesată la adresa: http://old.uefiscdi.ro
Fiţi informat despre toate domeniile în care UEFISCDI îşi desfăşoară activitatea.
Înregistraţi-vă adresa de email pentru a primi newsletter-ul UEFISCDI
[T: 0.16, O: 133]