SUSFOOD2 ERA-NET

ERA-Net on SUStainable FOOD production and consumption

Acronim: SUSFOOD2
Finantator: Comisia Europeană, ERA-NET Co fund 
Coordonator: PTJ Juelich, Germany
Perioada de implementare: 2017-2021

Scop:

Scopul strategic al SUSFOOD2 completează politicile produselor alimentare și ale bioeconomiei UE prin consolidarea cooperarii în domeniul cercetării, dezvoltării și inovării între membrii UE și statele asociate pentru a maximiza contribuția cercetării la dezvoltarea durabilă a sistemelor alimentare de la producție la consum.

Creșterea cerinței globale de hrană este previzionată la 60 % până în 2050. În același timp, lanțul de aprovizionare cu produse alimentare este încorsetat de mai mulți factori limitativi cum ar fi deficitul de apă, degradarea solului, pierderea biodiversitîții și efectul schimbărilor climatice. Mai mult de o treime din alimentele produse în prezent în lume sunt pierdute sau ajung deșeuri. Sistemul nostru de alimentație a suferit transformări majore în ultimul secol, cu schimbări în preferințele alimentare ce au avut un impact iminent asupra sănătății consumatorului și asupra disponibilității produselor alimentare (de exemplu: creșterea bolilor netransmisibile și obezitatea).

Pentru a veni în întampinarea acestor provocări se impune să consolidăm sistemul alimentar sustenabil ce oferă oportunități pentru toate părțile interesate să dezvolte un sector sigur, rezilient și competitiv.

Domeniul de aplicare al SUSFOOD 2 acoperă întregul lanțul de aprovizionare cu alimente, cu accent principal asupra durabilității lanțului alimentar dincolo de poarta fermei. Nivelul fermei este luat în considerare dacă acesta are un impact direct asupra durabilității celorlalte etape din lanțul alimentar.

SUSFOOD2 promovează o abordare inter-sectoriala și multi-disciplinară de la biologie la inginerie alimentară și științele sociale. Se adresează urmatoarelor obiective socio-economice și de mediu:

  • dezvoltarea sustenabilă a sistemelor alimentare de la producție la consum, pentru a crește producția durabilă de alimente odată cu reducerea cantității de deșeuri pe lanțul de aprovizionare alimentar și de limitare a impactului asupra mediului;
  • îmbunătățirea calității vieții prin creșterea calității produselor alimentare într-o manieră sustenabilă și asigurarea rezilienței întregului lanț de aprovizionare cu alimente;
  • încurajarea comportamentului și alegerilor alimentare ale consumatorilor în stil sustenabil;
  • îmbunătățirea competitivității și creșterii economice în industria alimentară europeană, acordând o atenție deosebită IMM-urilor.

SUSFOOD definește sustenabilitatea ca: “un sistem alimentar care susține securitatea alimentară, asigură utilizarea optimă a resurselor naturale și umane în respectul biodiversității și ecosistemelor pentru generațiile prezente și viitoare și care este cultural acceptabil și accesibil, rațional ecologică, corectă și viabilă din punct de vedere economic și furnizează consumatorului alimente adecvate nutrițional, sigure, sănătoase și la prețuri accesibile".



Consorțiul:


ILVO - Eigen Vermogen van het Instituut voor Landbouw en Visserijonderzoek, BELGIUM
VLAIO - Flanders Innovation & Entrepreneurship, BELGIUM
MEM - Ministry of Rural Affairs, ESTONIA
LUKE - Natural Resources Institute, FINLAND
MMM - Ministry of Agriculture and Forestry, FINLAND
ACTIA - Le Reseau Francais des Instituts Techniques de LțAgro-Alimentaire, FRANCE
ANR - Agence nationale de la recherche, FRANCE
BLE - Bundesanstalt für Landwirtschaft und Ernährung Organisation, GERMANY
BMEL - Federal Ministry of Food and Agriculture, GERMANY
PtJ: Projektträger Jülich, GERMANY
BMBF - Federal Ministry of Education and Research, GERMANY
DAFM - Department of Agriculture, Food and the Marine, IRELAND
MIUR - Ministero dell'Istruzione dell'Università e della Ricerca, ITALY
MIPAAF - Ministero delle politiche agricole alimentari e forestali, ITALY
MoA - The Ministry of Agriculture, LITHUANIA
RCN - The Research Council of Norway, NORWAY
UEFISCDI - Unitatea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării, ROMANIA
INIA - Instituto Nacional de Investigación y Tecnologia Agraria, SPAIN
CDTI - Centro para el Desarrollo Tecnológico Industrial, SPAIN
ADE - Agency of Innovation, Business Financing and Internationalization of Castilla y León, SPAIN
MINECO - Ministry of Economy and Competitiveness, SPAIN
FORMAS - The Swedish Research Council for Environment, Agricultural Sciences and Spatial Planning, SWEDEN
EZ - Ministerie van Economische Zaken, THE NETHERLANDS
NWO - The Netherlands Organisation for Scientific Research, THE NETHERLANDS
DEFRA - Department for Environment, Food & Rural Affairs, THE UNITED KINGDOM
GDAR - General Directorate of Agricultural Research and Policies, TURKEY
Associated partners: Flanders‘ Food (BELGIUM), MBIE - Ministry of Business, Innovation and Employment (NZ), Carasso Foundation (FRANCE)



Pentru a răspunde cerințelor globale de hrană, rețeaua SUSFOOD 2 se angajează să consolideze un sistem alimentar durabil care oferă oportunități pentru toate parțile interesate să dezvolte un sector sigur, adaptativ și competitiv.

Domeniul de aplicare al SUSFOOD 2 acoperă întregul lanț de aprovizionare cu alimente, cu accent principal asupra durabilității lanțului alimentar dincolo de poarta fermei.

SUSFOOD 2 promovează o abordare inter-sectorială și multi-disciplinară de la biologie la inginerie alimentară și științele sociale și reuneste 26 de organizații de finanțare din 15 țări partenere plus 2 parteneri asociați (Belgia și Noua Zeelandă).

500.000
EUR
Fonduri alocate Ro
21
Proiecte depuse Ro
0
Proiecte finanţate Ro
În cadrul apelului au fost depuse 98 pre-propuneri dintre care 69 declarate eligibile. Romania a depus 21 de pre-propuneri de proiecte, 8 în calitate de coordonator și 13 în calitate de partener. Doar 13 proiecte cu participare română au fost declarate eligibile (61.9%) și selectate pentru a merge mai departe în etapa a doua de depunere ca full-proposal - 4 proiecte (30.77%), Din cele 4 proiecte, România este coordonator la 1 și partener la 3.

Date despre apelul SUSFOOD 2, 2017 pot fi accesate de la adresa http://susfood-db-era.net/drupal/content/call-documents

De aici puteti descarca:

slide-urile prezentarii tinute in cadrul webinar-ului

inregistrarea video a webinar-ului

setul de intrebari si raspunsuri

zona de feed-back pentru participantii la webinar

Platforma de depunere poate fi accesata de la adresa https://www.submission-susfood-era.net/call1

Susfood2 pune la dispozitia aplicantilor o platforma de cautare parteneri.

Textul apelului

Flyer apel

Mai multe informatii pot fi gasite pe site-ul http://susfood-db-era.net/drupal/

Preanunțul apelului – 6.12.2016
Lansarea apelului – 9.01.2017
Webinar* dedicat aplicanților – 16.02.2017, 11 AM CET
Data limită de depunere a pre-propunerilor - 13 martie 2017, 15:00 CET
Evaluare (peer-review)/Selectarea pre-propunerilor – 16.06.2017
Trimiterea invitațiilor pentru încarcarea propunerilor de proiecte – 26.06.2017
Data limită de depunere a propunerilor de proiecte - 8.09.2017, 3 PM CEST
Evaluare (peer-review)/Selectarea propunerilor de proiecte – mijlocul lunii Decembrie 2017
Negocierea și startul proiectelor – Ianuarie – Mai 2018

Consorțiul transnațional trebuie să cuprindă minim 3 parteneri eligibili independenți, din minim 3 țări partenere SUSFOOD 2.

Aplicanții trebuie să fie eligibili pentru condițiile naționale ale agențiilor de finanțare (Anexa 3 din textul apelului).

Proiectele trebuie să dureze max 36 de luni și nu pot solicita mai mult de 1.5 MEur/propunere (solicitare de la buget). Un partener nu poate avea un buget mai mare de 70% din bugetul total eligibil al proiectului.

Înregistrarea partenerilor în SUSFOOD2 Meta knowledge Base (MKB, http://susfood-db-era.net/drupal/content/meta-knowledge-base) este obligatorie.

VLAIO - Flanders Innovation & Entrepreneurship, BELGIUM
MEM - Ministry of Rural Affairs, ESTONIA
MMM - Ministry of Agriculture and Forestry, FINLAND
ANR - Agence nationale de la recherche, FRANCE
BMEL - Federal Ministry of Food and Agriculture, GERMANY 
DAFM - Department of Agriculture, Food and the Marine, IRELAND
MIUR - Ministero dell'Istruzione dell'Università e della Ricerca, ITALY
MIPAAF - Ministero delle politiche agricole alimentari e forestali, ITALY
MoALit - The Ministry of Agriculture, LITHUANIA
RCN - The Research Council of Norway, NORWAY
UEFISCDI - Unitatea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării, ROMANIA
ADE - Agency of Innovation, Business Financing and Internationalization of Castilla y León, SPAIN
CDTI - Centro para el Desarrollo Tecnológico Industrial, SPAIN
MINECO - Ministry of Economy and Competitiveness, SPAIN
FORMAS - The Swedish Research Council for Environment, Agricultural Sciences and Spatial Planning, SWEDEN
NWO - The Netherlands Organisation for Scientific Research, THE NETHERLANDS
GDAR - General Directorate of Agricultural Research and Policies, TURKEY
DEFRA - Department for Environment, Food & Rural Affairs, THE UNITED KINGDOM

Consorțiul proiectului poate să aplice la unul din cele 4 topicuri (descrise pe larg în anexa 2 a textului apelului):

Topic 1: Inovații în tehnologiile de prelucrare a alimentelor și în produse alimentare
Topic 2: Furnizarea de valoare adaugată, creșterea eficienței utilizării resurselor și reducerea deșeurilor în sistemele alimentare sustenabile
Topic 3: Înțelegerea comportamentului consumatorilor în alegerea alimentelor
Topic 4: Armonizarea metodelor și a valorilor pentru evaluarea integrată a sustenabilității produselor alimentare și modelelor de alimente

Persoane de contact:
Adrian Asănică
Expert
Telefon:
-
Fax:
+40 21 311 59 92
adrian.asanica@uefiscdi.ro
https://uefiscdi.ro/susfood2-era-net
Versiunea anterioară a site-ului poate fi accesată la adresa: http://old.uefiscdi.ro
Fiţi informat despre toate domeniile în care UEFISCDI îşi desfăşoară activitatea.
Înregistraţi-vă adresa de email pentru a primi newsletter-ul UEFISCDI
[T: 0.4234, O: 471]